Trabzon İl Koordinatörlüğü

Dedehan Otele TKDK Desteği




          Trabzon’un Arsin İlçesine ilk oteli kazandıran Derya Küçük ile yüksek standartlı oteli ve TKDK destekleriyle ilgili bir söyleşi yaptık.

Sizi yakından tanıyabilir miyiz?
Adım Derya Küçük 1993 Trabzon doğumluyum. Evliyim ve iki çocuk annesiyim. Olgunlaşma enstitüsü yiyecek-içecek bölümünde okudum. Bir yıl kadar mutfakta çalıştım. Evlenip, çocuklar olunca iki yıl kadar iş hayatına ara verdim. Bu otelle beraber çalışma hayatına geri döndüm.
 
Sizi turizm sektöründe yatırım yapmaya yönlendiren şey nedir?
Arsin ilçesi için otel bir ihtiyaçtı. Dışardan gelen misafirlerimizi öğretmen evi hariç bir yerde konaklatamıyorduk. Bizimde otel yapmaya uygun dedemizden kalan bu binamız vardı. Değerlendirelim memleketimize de bir katkımız olsun istedik. Tabi Arsin’in konum olarak hem hava alanına, hem de Uzungöl gibi Trabzon’un turistik yerlerine yakın bir konumda olması, sahilinin son dönemde turistlerin uğrak yeri haline gelmesi de bu sektöre girmemizde etkili oldu.
 
Bize tesisinizden bahseder misiniz?
Otelimiz Arsin’in merkezinde 25 odalı bir aile işletmesi, 6 aydır faaliyet gösteriyoruz. Arsin’in merkezinde ki tek oteliz. Otelimizde kaliteden ödün vermiyoruz. Kendi evimizde ne kullanıyorsak burada da onu kullanıyoruz.  Misafirlerimiz için her sabah zengin bir açık büfe kahvaltı hizmetimiz var. Gelen yerli ve yabancı misafirlerimize mutlaka yöresel kuymağımızı tattırıyoruz.

TKDK ile yollarınız nasıl kesişti?
TKDK desteklerinden eşimin sayesinde haberdar oldum. Proje hazırlayıp, TKDK’ya sunduk. Projemiz kabul edildi. TKDK ile birlikte bir yola girdik. TKDK’nın bize bu işi yaparken sadece parasal olarak değil yönlendirme açısından da çok desteği oldu. Bizim yeni olduğumuz bir sektördü. Sağ olsunlar çok yardımcı oldular.
 
Kadın yatırımcılara ne söylemek istersiniz?
Çalışma hayatında kadınlara bakış artık eskiye göre çok daha iyi, devlet kurumları da kadın yatırımcıya daha fazla destek oluyor. Kadınlarımız yeter ki istesin, çocukların küçük olması bile inanın  çalışma hayatına başlamak için bir  engel  değil, kadınlar her sektörde yer almalı çünkü kadın elinin değdiği her iş çok başka oluyor.
 
TKDK Desteklerinin tesisinize katkısı ne oldu?
Otelimiz “Dedehan” adı üstünde dedemizden kalan bir handı. Biz TKDK’dan bu binamızın otele dönüştürme aşamasında destek aldık. Hem inşaat hem de iç döşeme işlerinde sağ olsun TKDK bize destek oldu.
 
 
Yüksek standartlı bir tesis hayata geçirmişsiniz iş hayatında bunun ne gibi faydaları oldu?
Standartlarınız yüksek olunca haliyle otelimize talepte fazla oluyor. Biz yeni açılan bir oteliz açıkçası pek daha reklamda yapmadık. Buna rağmen gördüğümüz yoğun ilgi bizi şaşırttı. Tabi bunda aile işletmesi olmamızın da etkisi var. Gelen misafirlerimizle birebir ilgilenebiliyoruz. Sürekli işimizin başındayız bir problem olursa hemen çözebiliyoruz. Çarşaflardan tutunda kahvaltı malzemelerine kadar her şey kendi evimizde ne kullanıyorsak burada da onu kullanıyoruz.
 
TKDK’ya yeni dönemlerde tekrar başvurmayı düşünür müsünüz?
Kesinlikle tekrar TKDK’ya başvurmayı düşünüyoruz. Biz TKDK ile gayet başarılı bir işbirliği içinde çalıştık. Yeni dönemlerde de tekrar çalışmak isteriz. Arsin’e yüksek standartlı bir otel daha kazandırmak istiyoruz.  Otel yatırımların yöreye pek çok açıdan katkısı oluyor. Her şeyden önce doğrudan ve dolaylı yönden istihdam artıyor. Gelen misafirlerimiz Arsin de alışveriş yapıyor esnafımız kazanıyor. Otelimizde doğal yöresel yiyecekleri kullanıyoruz bu da köylümüzün daha fazla kazanması demek.
 
    Cimer