Trabzon İl Koordinatörlüğü

Dünya Markası Olmak İçin İlk Adım



FINDIĞA TKDK DESTEĞİ
 
TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü’ne IPARD II döneminde başvurarak, fındık işleme tesisini modernize eden, Sofuoğlu Fındık İşleme Tesisinin yetkilisi Hacı Temel Sofuoğlu’yla işletmesi ve TKDK destekleriyle ilgili bir söyleşi yaptık.

Sizi yakından tanıyabilir miyiz?
İsmim Hacı Temel Sofuoğlu, 1980 Trabzon Araklı Pervane köyünde doğdum. Lise mezunuyum. Ticaret hayatına  ailem dedem Hacı Temel Sofuoğlu’yla başlamış. 1940’dan beri esnaflıkla uğraşıyoruz. Fındık alım satım işine ise 1992 yılında ağabeyimle başladık. Okuldan çıkar ağabeyimle beraber bu işlere yardım ederdik. Ben çocukluktan beri ticari yeteneği ve kabiliyeti olan bir kişiyim. Ticareti çok seviyorum en büyük hobim diyebilirim. Ben bu işlerle mutlu oluyorum.

Bir fındık işleme tesisi açma fikri nasıl doğdu?
Fındık işine alım satım yaparak girdik. Bu işi yapan kişilere buralarda “manav” denir. Manavlık zamanında işimizi düzgün ve dürüst yaptığımız için müşteri ve müstahsillere güven verdik. Zamanla çok rağbet görmeye başladık. Alıcı ve satıcılardan oluşan geniş bir çevremiz oldu. Çok müşterimiz oldu. Kapasitemizin üstünde ürün almaya başladık. Böylelikle fındıktan kazandığımız parayı yatırıma dönüştürmeye karar verdik. Benim felsefem güvene dayalı, istikrarlı bir şekilde, ayakları yere sağlam basarak hedeflerime ulaşmaktır.

Tesisi kurma süreciniz nasıl geçti. TKDK ile verimli çalışabildiniz mi?
Hiçbir sıkıntı yaşamadık. Trabzon TKDK’ daki arkadaşların hepsi çok özverili çalışıyor. Kanuna nizama uygun olduktan sonra çalışanlar ellerinden geldiğince yardımcı oluyor. Buradan destek sürecindeki tüm yardımlarından dolayı hepsine teşekkür etmek isterim.

Bize tesisinizden bahseder misiniz?
Çok büyük bir fındık işleme tesisi sayılmayız ama manavlıkla büyük fabrika olma arasında bir yerdeyiz. Oralara gelebilmek için buralardan geçmek lazım. Bu işletmemizi modernize ederek, büyüme yolunda bir kademe daha ilerledik. Ayaklarımız yere artık daha sağlam basıyor.

TKDK Desteklerinin tesisinize katkısı ne oldu?
Hem maddi hem de manevi olarak desteği oldu diyebiliriz. TKDK’dan makine ekipman desteği aldık. Modern makinelerle kendimizi geliştirmemizi imkanı bulabildik. İşimizi kolaylaştırdı.  İşimizi daha arzu ve istekle yapmamızı sağladı. İstihdamımız arttı. KDV muafiyeti de bizim için büyük bir avantaj oldu.

Bu yatırımın bölgeye nasıl etkileri oldu? 
Çiftçinin ürünü yerinde, bölgesinde değerlendiriliyor. Tabi bu ürün kaybını ve nakliye masraflarını azaltıyor. Biliyorsunuz Trabzon işsizlik probleminin olduğu bir il, biz yöremizde, yöremizin insanına istihdam sağlıyoruz. Ayrıca kadın istihdamının öneminin bilincindeyiz, özellikle işletmemizde kadın istihdamına öncelik veriyoruz. İş yerimizde 12 kadın çalışanımız mevcut.
 
Gelecek hedeflerinizde neler var? 
Fındık işleme sektöründe dünya geneli bir marka olmak en büyük hedefimiz. Bu yolda ayaklarımız yere sağlam basarak ilerliyoruz. Teknolojideki her gelişimi yakından takip edip, firmamızda uyguluyoruz. Katma değeri yüksek ihracata yönelik ürünler üretmek istiyoruz.

TKDK ile işbirliği konusunda sizden fikir alanlar oluyor mu? Destek almak için kuruma başvurmak isteyenlere tavsiyeleriniz neler oluyor?
TKDK destekleri konusunda insanlarla fikir alışverişinde bulunuyoruz. Ben onlara bir iş kurma düşünceleri olduğu zaman ilk olarak TKDK’ya gidip, iş kuracakları alanda destek olup, olmadığını öğrenmelerini tavsiye ediyorum. TKDK’nın insanlara iş kurma veya işini geliştirme sürecinde hem maddi açıdan hem de manevi açıdan destek olan bir kurum olduğunu herkese anlatıyorum.
 
 
 
    Cimer