Trabzon İl Koordinatörlüğü

Trabzon'dan Yayılan Lezzet


TRABZON’DAN YAYILAN LEZZET
 
TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü’ne IPARD I ve IPARD II dönemlerinde proje sunarak süt işleme tesisini modernize eden Kahvaltı Dünyası Ambalajlama Hayvancılık Nakliye ve Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin yetkilisi Hüseyin TÜYSÜZ ile röportaj yaptık.
 
Sizi yakından tanıyabilir miyiz?
Adım Hüseyin Tüysüz, 1976 İstanbul doğumluyum ama ilkokulu fabrikamızın olduğu köyde okudum. Üniversitede Kimya mühendisliği bölümünden mezunum. Üniversiteyi bitirir bitirmez süt işleme sektörüne yöneldim. Yaklaşık 18 yıldır bu işin içindeyim.
 
Üniversitede kimya mühendisliği bölümünü seçmenizin nedeni neydi?
Babanızın süt fabrikası varsa gıda mühendisliği okursunuz ve işin başına geçmeyi, katkıda bulunmayı istersiniz doğal olarak. Babanızın daha büyük fabrikası varsa endüstri mühendisliği okursunuz ve işi ilerilere taşımaya çalışırsınız. Eğer bunlar yoksa böyle bir işe sıfırdan girmeniz gerekiyorsa, ekipman, laboratuvar, elektrik, çevre, ekonomi, proses yönetimi vs konuların hepsinden biraz içinde barındıran kimya mühendisliği okursunuz. Bir konuda ki her şeyi bilmek elbette önemlidir ama her konuda bir şeyler bilmekte önemli

Süt işleme tesisi açma fikri nasıl doğdu?
Şimdi fabrikanın olduğu yerde eskiden biz inek bakardık. Bende okul bitince buralarda inek beklerdim. Dedem eski tekniklerle yöresel peynir, tereyağı üretirdi. Elektrik ve makine kullanmadan yöresel olarak işler ve alım satımını yapardık. Tereyağı ve peynir kokusuna o zamanlardan bir aşinalığım var. Ben ilk erkek torunum, bana dedemin ismini vermişler. Dedemde madem bu ismi taşıyorsun bu işi de taşıyacaksın derdi.  Bir nevi dedemin vasiyeti de diyebiliriz.

Süt işleme sektörüne girişiniz nasıl oldu?
Bu sektöre girişim lise döneminde ki tabiri caizse kanka grubumla oldu. Lise dönemlerinde arkadaş ortamlarında konuşurduk böyle bir iş yapsak diye… Üniversite bitince bu düşüncemizi hayata geçirelim dedik. İlk etapta Akçaabat’ta kiralık olarak, kapalı bir fabrikada daha küçük bir işletme olarak başladık. İşe başlarken öyle çok sermayemiz, maddi imkanlarımız, arkamızı dayaya bileceğimiz güçlü insanlar yoktu. Babalarımızın arabalarını 2-3 er gün ödünç alarak girdik. Tabi durum böyle olunca da İlk etapta beklentimiz düşüktü asgari ücretin 2-3 katı kazanabilsek, 5-10 kişiye iş istihdamı sağlasak yeter modundaydık. Çok şükür bugün 87 kişilik büyük bir aileyiz. Bayburt ilinde Organize Sanayi Bölgesinde 2. Bir fabrikamız var ve o fabrikamızda ihracat yapmaya başladık. İhracat miktarımızı artırıp bölgemiz haricinde ülkemize de daha çok faydalı olma gayreti içerisindeyiz.

TKDK desteklerinden nasıl haberdar oldunuz?
TKDK’dan arkadaşların gelip işadamları derneklerinde sunum yapması vasıtasıyla kurumdan ve hibe desteklerinden haberdar oldum.
 
 
Bize tesisinizden bahseder misiniz?
Tesisimiz Trabzon’daki sayılı süt işleme tesislerinden birisi, yöresel tereyağı ve peynir çeşitlerinden üretiyoruz. Personelimizin yarıya yakını üniversite mezunu personelden oluşuyor. Büyük bir ARGE ekibimiz var. Burada 72 farklı çeşit ürün üretiyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin büyük bir kesimini de ülkenin farklı illerine gönderiyoruz. Değişik illerdeki müşterilerimizin istediği doğrultusunda ürün üretebiliyoruz. Diyelim ki Sivas’taki müşterilerimizin damak tadı farklı, buradaki uzman ekibimizle onların damak tadını da dikkate alarak, doğal yönlendirmelerle mikroorganizmaları yönetmeye çalışarak ürünümüzü onların istediği şekilde üretmeye çalışıyoruz. Bunların dışında da Türkiye’de ve dünyada pek çok çeşit peynir mevcut. Bize gelip ben şu peyniri istiyorum diyen müşterilerimizin talebine uygun ürünleri üretip,  vermeye çalışıyoruz. Bunu Türkiye de yapabilen süt işleme tesis sayısı gerçekten çok az. Biz burada İşimizi en iyi şekilde yapmak için tüm ekip olarak büyük bir emek harcıyoruz. Çok şükürde bu emeğin karşılığını alıyoruz. Piyasada tercih edilen bir markayız. Yoğun talep görüyoruz.

TKDK Desteklerinin tesisinize katkısı ne oldu?
TKDK’nın tesisimizin modernizasyonuna katkısı oldu. TKDK vasıtasıyla 5 yılda alacağımız yolu 3 yılda aldık. Makine ekipmanlarımız ve gelirimiz arttı. Aynı zamanda istihdamımızda arttı. TKDK’nın bu şekilde sadece bize değil çevremize de desteği oldu.  Ancak bence TKDK’nın bize kazandırdığı en büyük şey maddi değil, bize sistemik ve uzun vadeli bakış açısı kazandırdı.
 
Gelecek hedeflerinizde neler var?
Şu an işletmemizde kullandığımız sütün büyük bir kesimini bölge dışından alıyoruz. Biz istiyoruz ki buranın yaylalarına süt üretim çiftlikleri kurulsun burasıda İsviçre’nin Alpleri gibi olsun. Doğamız zaten buna son derece müsait. Biz istiyoruz ki Bölge insanımız kalkınsın, bölge insanımız kazansın. Ürünlerimizde tam olarak Karadeniz florasının izlerini taşısın.
 
 
 
 
 
 
 
    Cimer