Trabzon İl Koordinatörlüğü

TKDK'dan Çay İşlemeye Destek



 

“ÇEVRE DOSTU ÜRETİM HEDEFİMİZ”
 
TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü’ne Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi alt tedbiri kapsamında projesini sunan, Bayce Gıda Çay Sanayi Ticaret ve Tarım Ürünleri Ltd. Şti. Trabzon’un Sürmene ilçesindeki çay işleme tesisini modernize etti.
 
Sizi tanıyabilir miyiz?
İsmim Özcan Akucan, aslen Gümüşhane’nin Kelkit ilçesindenim. Ziraat fakültesinin Gıda Bilimleri bölümünü bitirdikten sonra, et işleme, süt işleme ve meyve suyu üretim fabrikalarında çalıştım. Çay sektörüne atılmam on sene kadar önce Özbekistan’da soğuk çay üreten bir fabrikada oldu. Türkiye’ye döndükten sonrada siyah çay sektöründe devam ettim.
 
TKDK desteklerinden nasıl haberdar oldunuz?
TKDK desteklerinden haberdar olmamız fabrikamızda bu tarz işleri takip eden teknik müdür arkadaşımız sayesinde oldu. Tabi basın yoluyla da TKDK’yı duymuştuk.
 
Bize tesisinizden bahseder misiniz?
Tesisimizin son yıllarda yapılan en ciddi çay fabrikası yatırımı olduğunu söyleyebilirim. Fabrikamız bölgenin en büyük kapasiteli çay işleme tesislerinden biridir. Tesisimizde son teknoloji makine ekipmanlarla hizmet vermekteyiz. Kalite bizim için önemli, bu nedenle tam teşekküllü laboratuvarlarımızla ürünümüzün kalite kontrolü sürekli yapıyoruz. Şu an piyasada bulunan Beta Tea Taç Yaprak ve Beta Tea Kızıl Dem çaylarını üretiyoruz. Aynı zamanda emisyon iznimiz var ve çevre dostu üretim yapıyoruz.
 
TKDK desteklerinin tesisinize katkısı ne oldu?
TKDK destekleriyle tesisimizde otomasyonda yeniliklere gittik ve üretim hattını daha modern bir hale getirdik. TKDK’ya bize vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür ediyoruz.
 
 Sizce Trabzon’da çay işleme sektörünün durumu nedir?
 Çay işleme sektörünün iki büyük sorunu var diyebilirim. Bunlardan birincisi kayıt dışı üretim yapıp, düşük kalitede ürünü piyasaya sokan firmalar, ikincisi ise buralarda çayı toplayan kişilerin genellikle Gürcü, Azeri olması ve bu kişilerin kilo usulü çay toplamaları nedeniyle çayı dibinden kesmeleri, bu durum kaliteli ham madde bulmayı zorlaştırıyor.
 
 Kaç çalışanınınız var?
Çay her dönem hammaddesi bulunan bir sektör olmadığı için sezonluk çalışıyoruz. Sezonda 70 kişiye kadar çalışan sayımızın çıktığı oluyor.
 
Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?
Ürün çeşitlerimizi arttırmayı düşünüyoruz. Yeşil çayıda burada işlemek istiyoruz. Bunun dışında çevre dostu üretimimizi daha da geliştirmek istiyoruz.
 
Son olarak dile getirmek istediğiniz bir şeyler var mı?
TKDK destekleri fabrikalar için çok yararlı, daha iyi üretim yapabiliyoruz. Yalnız destek miktarının arttırılmasını talep ediyoruz.
 
 
 
 
    Cimer