Trabzon İl Koordinatörlüğü

TKDK'dan Fındık İşlemeye Destek


“TRABZON’DAN DÜNYAYA İHRACAT”
 
             TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü’ne Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması alt tedbiri kapsamında projesini sunan İbrahim Cirav, Trabzon’un Arsin ilçesine fındık işleme tesisi kazandırdı.

Sizi tanıyabilir miyiz?
İsmim İbrahim Cirav, 1988 Trabzon doğumluyum. İngiltere’de uluslararası ticaret okudum. Şu anda fındık işleme sektöründe aile şirketini yönetiyorum.
 
Fındık işleme sektörüne nasıl atıldınız?
Benim ailem 1940 yılından beri fındık işleme sektörünün içinde, bu nedenle çocukluğumdan beri bu işin içindeyim. Aktif olarak ise 2010 yılından beri bu alanda çalışıyorum.
 
TKDK desteklerinin size katkısı ne oldu?
Yeni fabrikamızın inşasında ve yeni teknoloji makine ekipman alımımızda TKDK desteklerinden faydalandık. Biliyorsunuz var olan eski bir fabrikayı modernize etmeye çalışmaktansa yeni bir fabrika kurup, her şeyi en baştan modernize şekilde kurmak çok daha verimli oluyor. Su an yeni fabrikamızda daha yüksek kapasite ve müşterilerimizin istedikleri kalitelere, mevcut yeni ekipmanımız sayesinde daha kolayca ulaşma imkanı elde etmiş oluyoruz.
 
Bize tesisinizden bahseder misiniz?
Tesisimiz fındık işleme alanında ki büyük kapasiteli tesislerden birisi, biz sektöre yeni atılan insanlar değiliz. Yılların tecrübesi var. Hollanda, İtalya, Amerika, Fransa, Avusturya, Belçika, Libya, Ürdün, Mısır,  gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Dünyanın en iyi fındıkları Türkiye’de yetişiyor. Sadece ham maddenin kaliteli olması yetmez aynı zamanda işlemenin de kaliteli yapılması lazım. Ham maddemizi şu anki fabrikamızda en son çıkan teknolojilerle işliyoruz. Üretimin her aşamasında ürünlerimizi kendi laboratuvarımızda kontrol ediyoruz. Gıda güvenliği konusunda Avrupa’daki tesislerle yarışır nitelikte olduğumuzu söyleyebilirim. Bu alanda kendimizi geliştirmek adına Uluslararası fuarları takip edip, orda gördüğümüz yenilikleri işletmemizde de uyguluyoruz.
 
Kaç çalışanınınız var? Kaçı bayan?
İşletmemizde 55’i kadın olmak üzere 70 çalışanımız var. Uygun şartlar sağlandığında kadın istihdamı ayrıca önem teşkil eder.
 
Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?
En büyük hedefimiz ürünümüzü uluslararası piyasada daha geniş kitlelere ulaştırmak diyebilirim.

Son olarak dile getirmek istediğiniz bir şeyler var mı?
Trabzon’da fındık üreticilerimiz eğer bilinçlendirilirse fındık kalitesi ve verimi artar. Çiftçilerimiz daha çok kazanır. Bu alanda ilgili mercilerin kampanyalar yaparak, iyi tarım uygulamaları başlatarak çiftçilerimize destek olmalarını istiyorum. Ayrıca TKDK’nın destek verdiği sektörlerde faaliyette bulunan veya bulunmayı düşünen herkesi TKDK’ya proje hazırlamaya davet ediyorum. Böylelikle iş adamları olarak hem yeni modern tesisler kazanabilir hem de istihdam ve ülke ekonomisine katkı sağlayabiliriz.
 
    Cimer