Trabzon İl Koordinatörlüğü

Palet Pastaneleri'nin Yetkilisiyle Röportaj




TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü’ne 13. Başvuru Çağrı döneminde, Kırsal Turizm alt tedbiri kapsamında projesini sunan Okan Meral Trabzon’un Ortahisar ilçesine şık bir pastane kazandırdı.

Sizi tanıyabilir miyiz?
1987 Trabzon doğumluyum. Üniversitede matematik bölümünde okudum. İşletme fakültesinde yüksek lisans yaptım. Ailem yaklaşık 40 yıldır pastacılık sektöründe çalışıyor. Dolayısıyla bende çocukluktan beri bu işin içindeyim.
 
 Bize tesisinizden bahseder misiniz?
İnsanların aileleriyle, arkadaşlarıyla şehrin gürültüsünden kaçıp kafa dinleyebilecekleri bir mekan açmak istedik. Şehre hem yakın hem de sessiz sakin bir alan olduğu için Bahçecikte bu pastaneyi kurduk. Tesisimiz üretim yeri ve pastaneden oluşuyor.  Üretim yerimizinde burada olması insanlara fırından yeni çıkmış taze pasta ve börekleri tatma şansı veriyor. Açık havada oturmak isteyenler için açık alanımızda mevcut. Çocuklarıyla gelmek isteyenler için oyun parkımız var. Hafta sonu serpme kahvaltı veriyoruz. Kısacası insanların gelip, huzurlu bir şekilde vakit geçirebilecekleri orijinal bir mekan.
 
TKDK desteklerinin tesisinize katkısı ne oldu?
TKDK’dan pastanemizin hem inşaatında hem de makine ekipmanlarını alırken destek aldık. Kurduğumuz bu tesisle otomasyona geçtik. Kapasitemizi arttırdık ve palet pastanesi olarak bayilikler vermeye başladık.
 
 Sizce insanlar neden Palet pastanesini tercih etmeli?
Pastacılık sektörüne yeni giren insanlar değiliz. Palet pastaneleri olarak 40 yıldır bu işin içindeyiz. Birinci sınıf ürün ve birinci sınıf bir işçiliğimiz var. Trabzon halkının sevdiği ve güvendiği bir markayız. Gelişimeye, büyümeye açığız. Türkiye’nin pek çok yerinde fuarlara katılıyoruz. Ankara, İstanbul, İzmir’den ustalar bize gelir. Bizden de onlara gider. Sürekli kendimizi yeniliyoruz. Hala öğrenecek çok şeyimiz olduğunun da bilincindeyiz. Tabi pastalarımız ve profiterolümüzün lezzetide insanların bizi tercih etmeleri için bir etken diye düşünüyorum.
 
 Böyle bir yatırım yapmak istediğinizde çevrenizden nasıl tepkiler aldınız?
Genelde insanlar pastacılık sektörü için böyle büyük bir yatırımın gereksiz olduğunu söylüyorlardı. Tabi bu bölgede böyle bir yatırımın ihtiyaç olduğunu düşünüp, bizi destekleyen insanlarda vardı.
 
 Sizce Trabzon’da pastacılık sektörünün durumu nedir?
 Trabzon olarak Türkiye geneline oranla pastacılık sektöründe çok geride olduğumuzu düşünmüyorum. Türkiye’nin pek çok ilinde unlu mamul ustaları buralıdır. Trabzon halkı olarak unlu mamuller ve fırıncılık sektörüne yatkın olduğumuzu düşünüyorum.  
 
İşletmenizin çalışan sayısı nedir? Kadın çalışanlarınız var mı?
 İşletmemizde yedisi bayan olmak üzere otuz kişi çalışıyor. Çalışanlarımız genelde de bu çevrede oturan insanlardan oluşuyor
 
 Projenizle ilgili hedefleriniz nelerdir?
İlk etapta yeni bayilikler vererek daha da büyümek biraz daha öncelikli bizim için. Hem üretim hem de satış kapasitemizi daha da arttırmakta istiyoruz. Bunun içinde TKDK’ya tekrar başvuracağız. İlerleyen zamanda ise pastacılık ve unlu mamullerle ilgili bir okul açmayı da istiyoruz.
 
TKDK’ya başvuru yapacaklara tavsiyeleriniz nelerdir?
Öncelikle TKDK desteklerinin belirli bir süreçten sonra alındığını bilsinler ve sabırlı olsunlar. TKDK tarafından yüksek rakamlarda hibe veriliyor. Titiz bir çalışma yapılıyor.  Tabi ki böyle bir sürecin zaman alması da kaçınılmaz oluyor.
 
 
    Cimer