Trabzon İl Koordinatörlüğü

Ahşaba Kadın Eli Değdi




TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü’ne IPARD II programı 3. Başvuru Çağrı döneminde, zanaatkarlık ve katma değerli ürün işletmelerin desteklenmesi tedbiri kapsamında projesini sunan Arzu ÇAKIR Trabzon’un Sürmene ilçesine ahşap işleme atölyesi kazandırdı.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
İsmim Arzu ÇAKIR, 1979 yılında Trabzon’un Sürmene ilçesinde doğdum. Esnaf bir aileden geliyorum. Ailem yaklaşık 60 yıldır fırıncılıkla iştigal ediyor. Çalışma hayatına ilk olarak babamın fırınında başladım. Daha sonra kız meslek lisesi mezunu olduğum için 3 yıl kadar kreşlerde, 3 yıl kadar da özel eğitim merkezinde çalıştım.

TKDK ile nasıl tanıştınız ve başvurmaya nasıl karar verdiniz?
TKDK tarafından desteklenen tesislerde TKDK tabelalarını görüyorduk. Bu tarafta çok sayıda destek alan işletme oldu. Bunun dışında da arkadaşlardan da TKDK’yı ve verdiği destekleri duyuyorduk. Destekte kredi değil hibe olunca açıkçası cazip geldi. Başvurmaya karar verdik.
 
Ahşap imalatı Türkiye de kadınlarımızın çok tercih ettiği bir alan değil, sizi bu alana yönlendiren şey neydi?
Her şeyden önce eşimin 20 senedir bu işle uğraşıyor olması diyebilirim. Eşimin ahşap imalathanesi de hemen burada iki dükkan ötede, sadece eşim de değil eşimin ailesi de ahşap imalat sektöründe senelerdir hizmet veriyor. Bende bu alanda çalışıp, onlara bir katkım olsun istedim.

Eşimin dükkanı da burada dediniz. Bunun size avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Bu zamana kadar hep avantajını gördüm diyebilirim. Hatta bu iki dükkan birbirinin tamamlayıcısı da oldu. İkimiz açısından da avantajlı tabi bu durum. Benim ahşap işleme sektörüne eşimden dolayı bir aşinalığım var ama çok fazla tecrübem olduğunu söyleyemeyeceğim. Sağ olsun onun bana her zaman desteği oluyor. Kendisi bu alanda oldukça tecrübeli ve aynı zamanda bu işin okulunu da okumuş birisi
 
Bize tesisinizden bahseder misiniz?
Tesisimde benle beraber iki kişi çalışıyor. Yeni olmamıza rağmen rağbet gören bir işletmeyiz. Trabzon genelinden sipariş aldığımız gibi civar illerden de sipariş alıyoruz. Kıbrıs’tan bile sipariş aldık. Özellikle mutfak dolapları vb ürünlerde işçiliğimiz oldukça beğeniliyor.
 
TKDK’nın tesisinize faydası ne oldu?
Biz TKDK’dan makine ekipman desteği aldık.  Bu sektörde sadece işçiliğinizin iyi olması yeterli değil, işleri ne hızda yaptığınızda hayati önem taşıyor. Burada ekseriyetle toplu konutlarla iş yapıyoruz.  Haliyle bu durum seri şekilde imalat yapmayı zorunlu hale getiriyor. TKDK’dan aldığımız makine ekipmanlar bizim daha seri ve daha kaliteli iş yapmamızı sağladı. 
 
Sizin eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
TKDK’nın desteklerinin özellikle imalat sektöründe çalışanlar için çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Ancak yatırımcılar açısından döviz kur değişimleri kayba neden olabiliyor. Bu nedenle yatırımcılar için döviz kur değişimlerinden etkilenmeyecek şekilde bir düzenleme yapılırsa daha güzel olur.
 
 
 
 
 
    Cimer