Trabzon İl Koordinatörlüğü

Ahşap Safirle Şekilleniyor



AHŞAP SAFİRLE ŞEKİLLENİYOR
 
TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü’ne IPARD II döneminde yerel ürünler alt tedbiri kapsamında projesini sunan, Safir Dekor Orman Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Akçaabat’a nezih bir ahşap işleme imalathanesi kazandırdı. Şirket yetkilisi Berna Hellaç Koç ile ahşap imalatı ve TKDK destekleriyle ilgili ufak bir söyleşi yaptık.

Sizi yakından tanıyabilir miyiz?
Adım Berna Hellaç Koç 1992 Trabzon doğumluyum. KTÜ Orman  Endüstri Mühendisliği bölümünde okudum. Şu an aynı bölümde yüksek lisans yapıyorum. İki yıldır da Safir dekor firmasında yetkili olarak çalışıyorum.

Ahşap imalat sektörü ülkemizde kadınların çok yer almadığı bir alan, sizi bu sektörde  çalışmaya yönelten nedir?
Bitirdiğim üniversitenin de etkisi oldu tabi ama beni bu sektöre asıl  yönelten şey fabrikanın tozunu dumanını seviyor olmamdır.  Birde ahşap sektörü sonsuz bir süreklilik potansiyeline sahip bir sektör, hem mecazi hem gerçek anlamda beşikten mezara kadar kullanılıyor. Bizden bin yıl öncede insanlar ahşabı hem yapı malzemesi hem de ev eşyası olarak kullanıyordu. Bizden bin yıl sonrada çok büyük bir olasılıkla kullanacaklar.
 
Bize Safir dekordan bahseder misiniz?
Safir Dekor olarak 2 aydır Şinik OSB faaliyet gösteriyoruz. Ahşap kapı, masa, mutfak dolabı imalatı yapıyoruz. Güzel bir ekibimiz var. Şirket sahibimiz Mustafa Durmuş inşaat yüksek mühendisi, ben orman ve endüstri mühendisiyim. İç mimar arkadaşımız, güzel sanatlarla uğraşan arkadaşlarımız ve çok iyi bir çalışan, usta kadromuz var. Yeni bir imalathaneyiz ama ARGE çalışması olarak yangına dayanıklı ahşap kapı imalatı yaparak TSE de onaylattık. Bu bölgede bunu yapan tek firmayız.

TKDK Desteklerinin tesisinize katkısı ne oldu?
Safir dekor senelerdir ahşap işinin içinde olan bir firma ancak önceden sadece ticaretini yaparken TKDK’dan destek aldığımız bu imalathaneyle artık üretimine geçtik. Firma olarak destek almadan bu işi yapsaydık belki bu şekilde yapamazdık. TKDK’nın denetiminde yapmış olduğumuz içinde her yönden yüksek standartlı bir tesis oldu. İnsanlar büyük çapta iş yaptıracakları zaman gelip sizin imalathanenizi görmek istiyor. Haklı olarak  işin altından kalkıp kalkamayacağınızdan emin olmak istiyorlar. Bizim şuan ki imalathanemiz görenlere “Tamam bu iş burada yapılır” dedirtecek kadar yüksek standartlı bir tesis
 
TKDK’ya yeni dönemlerde tekrar başvurmayı düşünür müsünüz?
TKDK ya yeni açılacak çağrı döneminde makine ekipman için tekrar başvuracağız. CNS tezgah ve kenar bantlama gibi makineler almayı düşünüyoruz. İmalatımız da model ve ürün çeşitliliğimizi artırmak istiyoruz.
 
 Gelecek hedeflerinizde neler var?
 Türkiye de ahşap imalatı denince insanların aklına İnegöl, Ankara, Kayseri gibi şehirler geliyor. Biz istiyoruz ki Trabzon’umuzda bu şehirler gibi ahşap imalatı denince ilk sayılan illerden birisi olsun. İlimiz sadece turizm ve ticaretle değil, aynı zamanda üretimiyle de öne çıksın. Trabzon’dan ahşap ürünlerimiz yurt dışına ihraç edilsin. Safir dekor olarak hem ilimizi hem kendimizi yurt dışında tanıtmak amaçlı MOBİAD ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ile beraber yürütmüş olduğumuz URGE projesi çercevesinde Fas, Katar, Azerbaycan, Almanya ve İtalya’da fuarlara katılım sağlayarak ürünlerimizi tanıttık. İş görüşmeleri yaptık. Yakın zamanda da aynı amaçlı Sudi Arabistan ve Ukrayna’ya da gideceğiz. Bu çabamızın güzel sonuçlarını görüyoruz.
 
Sizin eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Başta İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu olmak üzere tüm TKDK çalışanlarına teşekkür ediyorum. Trabzon’da üretim yapmak isteyen tüm üreticilere de TKDK’ya gönül rahatlığıyla gidip başvuru yapmalarını tavsiye ediyorum.
 
 
 
 
 
 
    Cimer