Trabzon İl Koordinatörlüğü

Yılmaz Kaptan Birinci İle Röportaj





        TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü’ne 13. Başvuru Çağrı döneminde, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alt tedbiri kapsamında projesini sunan, Yılmaz Kaptan Birinci Trabzon’un Akçaabat ilçesine et ürünleri işleme tesisi kazandırdı.

Sizi tanıyabilir miyiz?
1979 Akçaabat doğumluyum. Meslek lisesi mezunuyum. Et işleme bizde baba mesleği, 1985 den beri ailem bu sektörde çalışıyor. Bende ilk etapta inşaat işleriyle uğraşsam da 2002 yılından beri baba mesleğini yapmaya başladım.

TKDK desteklerinden nasıl haberdar oldunuz?
TKDK desteklerinden danışman firmalar ve TKDK personeli aracılığıyla haberdar oldum.

Bize tesisinizden bahseder misiniz?
2016 Yılından itibaren faaliyette olan bir tesisiz. Akçaabat köfte, kıyma ve kuşbaşı et üretimi yapıyoruz. BİM, KİPA, CarrefourSA, Metro Gross gibi ulusal firmalarla çalışıyoruz. İnanın siparişleri yetiştiremiyoruz. Yoğunluktan bende arada inip et işlemedeki arkadaşlara yardım ediyorum.

TKDK desteklerinin tesisinize katkısı ne oldu?
TKDK’dan binamızın inşaatında ve makine ekipman alımında destek aldık. Özellikle hijyen ve kalite için gerekli olan soğuk hava odaları,  ürün işleme hatları ve laboratuvarımıza destek aldık. Tesisimiz Trabzon’a göre güzel bir tesis oldu ama biz bunla yetinmeyeceğiz. Tesisimizin standartlarını batıdaki tesislerin standartlarına çıkarana kadar uğraşacağız. Bu nedenle ikinci çağrı ilanında da tekrar TKDK’ya proje sunup, eksik olan makine ekipmanlarımızıda alacağız.

Sizce Trabzon’da et işleme sektörünün durumu nedir? 
Et fiyatlarının yüksek olması tabi bizi olumsuz etkiliyor. Bunda Trabzon’da hayvancılığın yem sıkıntısı nedeniyle az yapılmasınında etkisi olduğunu düşünüyorum. Birde Akçaabat, Trabzon’da et tüketiminin en fazla olduğu yer, bu durum merdiven altı imalathanelerin çoğalmasınıda beraberinde getiriyor.
 
Kaç çalışanınınız var?
Tesisimizde 10’u bayan olmak üzere 25 çalışanımız var. Son dönemde daha fazla bayan çalışanlara yöneldik.
 
Yeni yatırım yapacaklara tavsiyeleriniz nelerdir?
TKDK yatırımcılara avantaj sağlıyor. Bu güzel bir imkan yalnız benim başvuru yapacaklara tavsiyem planlı olarak bu işe girsinler. Nasıl olsa destek var deyip, plansız girilecek bir iş değil.
 
 
 
 
 
 
    Cimer