Trabzon İl Koordinatörlüğü

Felsefemiz Kaliteli Hizmet Sabit Fiyat


           TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü’ne 13. Başvuru Çağrı döneminde, kırsal turizm alt tedbiri kapsamında projesini sunan Koçhan Otelcilik Trabzon’un Maçka ilçesine konaklama tesisi kazandırdı.

Sizi Tanıyabilir miyiz?
İsmim Gökhan KOÇHAN, 1980 Maçka doğumluyum. Matematik bölümü mezunuyum. İşletme bölümünde de öğrenciyim. Daha önce 15 sene eczane işlettim.  Yedi yıl İngilizce eğitimi aldım. Turizm ve girişimcilikle ilgili kurslarada katıldım. Son dönemde de Arapça öğreniyorum. Hobi olarak avcılıkla da uğraşıyorum.

TKDK desteklerinden nasıl haberdar oldunuz?
TKDK hibelerinden Trabzon İl Koordinatörü Şansal Bey sayesinde haberdar oldum. Sohbet esnasında bana desteklerden bahsetti. Bana da mantıklı geldi. Başvurmaya karar verdim.

Sizi turizme yönelten nedir?
Turizm sektörüne girmemizdeki en önemli sebeplerden birisi Trabzon’daki olanaksızlar diyebiliriz.  Turizm alanı dışında gelir kaynağı yok. Turizmde potansiyel fazla ama kapasiteyi karşılayacak oranda tesis yok. Bende bu alandaki açığı görerek turizm sektörüne girdim.

Bize tesisinizden bahseder misiniz?
Tesisimiz iki ay önce faaliyete başladı. 12 adet bungalov evden oluşuyor. Tüm evlerimizin kendi mutfağı mevcut. Sabah kahvaltısı veriyoruz. Müsterilerimin çoğunluğu Sudi Arabistan’dan gelen Arap müşteriler oluşturuyor. Tabi İran, Azerbaycan, Dubai gibi ülkelerdende misafirlerimiz oluyor.

Sizce insanlar neden Koçhan Otelciliği tercih etmeli?
Bizim felsefemiz kaliteli hizmet, sabit fiyat, güleryüz ve yardımseverlik üzerine. Müşterilerimiz bize güveniyor.  İşletmemize gelenler akraba ve tanıdıklarına da tavsiye ediyorlar. Pek çok müşterim gittikten birkaç hafta sonra akrabasını veya tanıdıklarını gönderiyor.  Aynı zamanda her bungalovda mutfak olmasıda özellikle Arap müşteriler için tercih nedeni. Onlar kendi yemeklerini kendileri yapmayı tercih ediyorlar. Hem kalabalık aileler oldukları için bungalovlar onlar için daha ideal oluyor. Kahvaltımızı da ayrıyeten beğeniyorlar. Her şey doğal bizde, sütleri günlük yengem sağıp getiriyor. Tereyağı, bal ona keza hepsi doğal. İsteyen Arap müşterilerimi sütün sağıldığı yerlere götürüyorum. Onlarda kendi sütlerini sağıyorlar, yedikleri yoğurtun, tereyağının kaynağını görüyorlar. Bizlere olan güvenleri de artıyor.

Sizce Trabzon’da otelcilik sektörünün durumu nedir? 
Trabzon merkezde iyi birkaç otel var ama ekseriyetle insanlar öğrenci yurdundan bozma apartlarda kalıyorlar. Kırsalda merkeze nazaran otelcilik daha iyi diyebilirim. Ancak asla kırsalda talebe yanıt verecek düzeyde değiliz.
 
Yeni yatırım yapacaklara tavsiyeleriniz nelerdir? 
Öncelikle uzun vadeli müşteri profiline göre proje hazırlasınlar. Danışmanla her ayrıntıyı konuşsunlar. Malzeme olarak yapabildikleri kadar her şeyi kaliteli yapsınlar. Amerikan piriz kullansınlar. İmkan varsa hem alaturka hem alafranga tuvalet bulundursunlar. Arap müşteriler biraz daha mutaassıp, bungalovları balkonlar birbirini görmeyecek şekilde konumlandırsınlar. Birde turistler yeşil alana çok önem veriyor bu nedenle tesislerinde yeşil alanlara mümkün mertebe büyük bir yer ayırsınlar.
    Cimer