Trabzon İl Koordinatörlüğü

TKDK Desteği Yaylalarda



TKDK DESTEĞİ YAYLALARDA
TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü’ne 12.Başvuru Çağrı döneminde, kırsal turizm alt tedbiri kapsamında projesini sunan Nurcan BAYRAM Trabzon’un Kayabaşı yaylasına yeme içme tesisi kazandırdı.

Sizi tanıyabilir miyiz?
1985 Akçaabat doğumluyum. Ortaokul mezunuyum. Evli ve dört çocuk annesiyim. İş hayatına ilk olarak 2008 yılında elektrik malzemeleri satan bir işyeri açarak başladım. İki sene öncede burayı açtım.
 
TKDK desteklerinden nasıl haberdar oldunuz?
İlk etapta böyle bir yatırıma destek olan kurumları araştırdım. Tek tek onlarla görüştüm. Bu kuruluşlar içinde en yüksek desteği verenin, şartları en iyi olanın TKDK olduğunu gördüm ve başvurmaya karar verdim.
 
Sizce yaylada yatırım yapmak sürdürülebilir mi?
Trabzon ağırlıkla Arap turistlere hitap ediyor. Onların ilk tercihide yeşili ve el değmemiş doğası için yaylalar oluyor. Hatta onların tabiriyle “Trabzon dünyada ki cennet”  Arap turist sayısının her geçen gün daha da arttığını da düşünürsek, burası sürdürülebilirlik açısından uygun bir yer.
 
Bize tesisinizden bahseder misiniz?
Tesisim iki senedir hizmet veriyor. Şehirdeki et balık restoranlarında ne bulunuyorsa burada daha fazlasını bulabilirsiniz. Yerli ve yabancı turistlerin isteği üzerine özel sipariş yemeklerde yapıyoruz. Genellikle Trabzon’un yöresel yemeklerini tatmak istiyorlar. Tesisimiz ye kalk şeklinde bir tesis değil, insanlar stres atmak için geliyorlar, doğa yürüyüşü yapıyorlar, kısaca doğayla iç içe oluyorlar isteyen restoran bölümümüzde yiyip içebiliyor. Ben ayrı kamelyamda yiyeceğim diyenlere de ben kendi mangalımı yapacağım diyenlere de hizmet sağlıyoruz.
 
Projenizle ilgili hedefleriniz nelerdir?
Yaylalarda restoran kadar konaklamayada talep çok fazla, tekrar TKDK’ya başvurup konaklama tesiside yapmayı düşünüyorum. Yaylalarda konaklama tesisine her daim ihtiyaç var. Mevcut kamelyalarımızın sayısını arttırarak daha fazla insana hizmet vermekte hedeflerimin arasında yer alıyor.
 
 Sizce insanlar neden Nurcan Bayram Kır gazinosunu tercih etmeli?
Yaylada olmamız en büyük avantaj, yeşilin ormanın tam içindeyiz, yakında çok güzel bir gölümüzde var. Tesisimizde hem doğayla uyumlu hem de şık bir tesis, bu civarda böyle bir yer yok. Yaylada olan yerler ekseriyetle daha derme çatma şekilde yapılıyor. Burada aradıkları her şeyi bulma şansları var. Özellikle Arap turistlerin bir bölümü ailesiyle ayrı bir yerde oturmak istiyor. Bunlar için ayrı kamelyalarımızda mevcut. Dışarıdan tesisi görenler pahalı olduğunu düşünüyorlar ama verilen hizmetin yanında fiyatlarımızda gerçekten makul. Gelenler hep memnun ayrılıyor. 

Bir kadın olarak böyle bir yatırım yapmak istediğinizde çevrenizden nasıl tepkiler aldınız?
Genelde olumsuz tepkiler aldım. Yürümez, yapamazsın, işletemezsin vs şeklinde, neredeyse hiç olumlu bir tepki almadım. Yapılınca inanamadılar nasıl olduğuna şaşırdılar. Ama hala bazı kişiler bu işi bırakacağım, yürütemeyeceğim diye düşünüyorlar. Fakat ben yaptığım işi severek yapıyorum. İşlerimde her geçen gün artıyor. TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğüne benim böyle bir tesise sahip olabilmem için verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim.
 
İşletmenizin çalışan sayısı nedir? Kadın çalışanlarınız var mı? 
İşletmemde sekiz kişi çalışıyor. Çalışanlarımdan üçü kadın.
 
 Yeni yatırım yapacaklara tavsiyeleriniz nelerdir?
Korkmasınlar cesaretli olsunlar, çevreden gelecek olumsuz tepkilere takılmasınlar ve devlet desteklerini takip edip yararlansınlar. En kısa sürede TKDK İl Koordinatörlüğünü ziyaret etsinler.
 
    Cimer