Trabzon İl Koordinatörlüğü

BEŞ-ER Gıda Süt Ürünleri İle Röportaj


       TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü’ne 14.Başvuru Çağrı döneminde, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alt tedbiri kapsamında projesini sunan, Beş-Er Gıda Turizm Otelcilik İnş. Tah ve Tic. Ltd. Şti Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki süt ürünleri işleme tesisini modernize etti.

Sizi Tanıyabilir miyiz?
Ben Beş-er Gıda Şirketinin yetkilisi  Murat TARAKÇI, 1983 doğumluyum. Doğma büyüme Akçaabatlıyım. Ailem hayvancılıkla uğraşırdı. Küçüklükten beri süt ve süt ürünleriyle iç içeyim ancak profesyonel olarak 8 yıldır süt ürünleri üretimiyle uğraşıyorum.

Bize tesisinizden bahseder misiniz?
Tesisimiz 2004 yılından beri süt ürünleri işleme sektöründe faaliyet göstermektedir. Tesisimizde tereyağı, kaşar, telli peynir, yoğurt, ayran üretimi yapıyoruz. 27 Çalışanımız var.

TKDK Desteklerinden nasıl haberdar oldunuz?
Desteklerinden haberdar olmam billboardlar da TKDK’nın reklamlarını görmem ve bir danışman firma aracılığıyla oldu. 
TKDK’ya başvurmaya nasıl karar verdiniz?
Daha önce TKDK’ya başvuranlarla görüştük. Onların olumlu yönde telkinleriyle başvurumuzu yaptık. Tabii ki ilk etapta destek bize çıkar mı çıkmaz mı diye bir tereddütümüz de oldu.

TKDK desteklerinin tesisinize katkısı ne oldu?
TKDK’ dan destek alarak hem atıl durumdaki makine ekipmanlarımızı yeniledik hem de kapasitemizi arttırdık. Tesisimizi HACCP standartlarına uygun, AB standartlarında üretim gerçekleştirebilen, son teknoloji makine ve ekipmanlara sahip bir işletme haline getirdik.

Sizce Türkiye’de süt işleme sektörünün durumu nedir?
 
Türkiye’de çok sayıda merdiven altı işletme var. Buralarda sağlıksız ortamlarda ürün üretiliyor. Aynı zamanda üretilen ürünlerde de hile yapılıyor. Mesela tereyağına margarin, patates vs karıştırılıyor. Bu tarz üretim yapanların ürün maliyeti çok düşük olduğu için onlarla rekabet şansımız olmuyor. Müşteriler biraz maddi durumdan birazda bilinçli olmadığından ürünleri sadece fiyatına göre değerlendiriyor. Oysaki sağlık elden gidiyor farkında değiller.
 
Yeni yatırım yapacaklara tavsiyeleriniz nelerdir?
Öncelikle çok iyi bir araştırma yapsınlar. Planlı programlı bir şekilde bu işe girsinler. Tabi birde ilk etapta bu işi tamamlayabilecek kadar sermayelerinin de olması gerektiğini bilsinler.
 
İşletmenizde kadın çalışan var mı?
İşletmemizde 7 kadın çalışanımız bulunmaktadır. Kadın istihdamına önem veren bir firmayız.
 
 
 
    Cimer